dinsdag 4 oktober 2016

Kamakura Daibutsu en Mount Fuji

Beste vrienden en volgers,

Met spijt nemen we afscheid van Tokyo en het Sheba Park hotel. Tokyo blijft natuurlijk een enorme berg blokkendozen, maar erg interessant. Overal zijn parkjes en reepjes perk waar bloeiende planten staan en minitueus gemanicureerde dwerg-naaldboompjes. Er is erg veel te doen en te bekijken, we hebben alleen kunnen proeven. Zoals de noodle bar waar je uit de automaat kaartjes voor noodles smaak 1,2,3 of 4 trekt, aan de kok geeft, en die je kom noodles na 57 seconden op de bar zet. Een snelle hap - ha lekker - en je gaat weer verder.

 De Takkyubin is een service die je koffers van het ene hotel naar het andere brengt. Erg handig, want nu hebben we vandaag alleen een rugzak te dragen onderweg. We treinen naar Kamákura (met de klemtoon op de 2e a), een vriendelijk stadje aan zee.



 
Hier is de mooiste bronzen Boeddha van Japan te zien, de Kamákura Daibutsu. Hij stamt uit de dertiende eeuw en heeft vroeger in een enorme hal gestaan, maar die is een keer weggespoeld tijdens een tsunami. Het is een meesterlijk kunstwerk. Maar de preservatie kost toch hoofdbrekens. In 1923 is ie ernstig bezeerd geraakt door een aardbeving, en de zure regen deed 'm ook geen goed. Maar de patient is oud en sterk en wordt goed in de gaten gehouden. Als je aan de binnenkant van het beeld kijkt (entree 20 yen), zie je de polyester versterkingen aan de hals.

De Hasedera boeddhistische tempel herbergt een reusachtig houten Kannon (Guanyin) beeld. De tuinen eromheen zijn beeldig, niet alleen door de vele boeddha's en Jizo's, maar ook vanwege de vijvers met watervalletjes en lotusplanten, het uitzicht op de zee de keurig aangeharkte Zentuin, en een grot gewijd aan Benzaiten, de godin van liefde en muziek, voorzien van acht armen en dikwijls afgebeeld met een luit.







We overnachten in het Palace Hotel in Hakone, dichtbij de berg Fuji. Het uitzicht is natuurlijk helemaal ok.



Voor het diner hebben we de keuze tussen Western en Japanese food. We kiezen voor Japans en worden niet teleurgesteld:
  • een tofu amuse met paddestoelen
  • een stukje ingemaakte vis met blokjes gemarineerde tofu, paddestoelen en als versiering een al rood geworden acer-blaadje, geserveerd in een stenen huisje
  • gestoofde raddish met een wonton bovenop
  • sashimi van tonijn, st Jacobs schelp en een onbekende witte vis, met japanse sojasaus en wasibi
  • tempura van groenten, grote garnalen en rostie van groenten met sojasaus en verse gember
  • miso soup en rijst met gefrituurde microvisjes en komkommer gemarineerd in sake, pickled vegetable en bruine thee
  • honingijs, soja-ijs en groene thee
Veel gangen, kleine porties, zachte aardse smaken, perfect in balans. En een lekker biertje erbij. Doen de Japanners ook.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten